Electronica is altijd aanwezig in ons dagelijkse leven. Het valt gewoon niet meer weg te denken. We werken een hele dag achter onze computer, als ontspanning scrollen we op onze gsm en ‘s avonds kijken we een hele avond TV. Om te koken gebruiken we het fornuis, onze koelkast houdt onze verse producten goed en onze vaatwasser maakt onze borden en glazen schoon die we gebruiken om ons te voeden. Wanneer het donker is, zetten we het licht aan en wanneer het koud is zetten we de verwarming op. Alles werkt op elektriciteit. Hierdoor is kabel noodzakelijk te hebben in je huis om alle stopcontacten aan het elektriciteitsnet te verbinden.

Energiecrisis

Ook al gebruiken we energie voor alles, toch is het best om deze dagen energie te proberen te besparen. Aangezien energie momenteel al 3 à 4 keer zo duur is als voor corona en de winter er zit aan te komen, is het niet onhandig om minder energie te gebruiken en zo meer geld over te houden aan het einde van de maand. Uiteindelijk moeten we onze handelingen terugbrengen naar hoe onze grootouders leefden tijdens de oorlog toen het ook crisis was, al was het toen in ergere mate.

Energiebesparende tips

Hoe leefden onze grootouders? Allereerst brachten ze alle verse producten naar buiten in een ton of in de kelder om deze zo koel te houden. Zeker als het rond de 5 graden is buiten, bespaart het je veel energie om de koelkast af te zetten en de buitentemperatuur te gebruiken. Om op te warmen, gebruik je best kersenpitkussens of warmwaterkruiken voor ‘s nachts om zo geen verwarming te moeten opzetten. Zet al je elektra uit dat je niet gebruikt en indien je er gebruikt, zet ze dan op spaarstand zodat er minder energie verloren gaat. Laadt enkel elektronica op wanneer de batterij volledig plat is. Vraag zeker ook na bij je energie provider wanneer de laagste uren zijn en je het minst moet betalen. Gebruik tijdens deze uren je vaatwasser en wasmachine.

Je kan misschien ook genieten van: