Een mooie haag in de tuin die weinig onderhoud vraagt en het hele jaar door prachtig groen blijft: wie wil dat nu niet? Met de Euonymus Japonicus wordt deze droom waar. In Nederland kennen we deze mooie plant ook wel met de naam Japanse Kardinaalsmuts of Green Spire. Niet alleen als haag komt de Euonymus Japonicus goed tot zijn recht. Ook solitair aangeplant of als groepsbeplanting in een border geeft het de tuin een verzorgd en mooi aanzien. De plant kan op iedere standplaats worden aangeplant, zelfs op een schaduwrijke plek. Omdat de Euonymus Japonicus winterhard is kan het prima aarden in ons wisselvallige Nederlandse klimaat. Kortom, echt een aanwinst voor de tuin die zelfs bij extreme kou geen blad verliest. U kunt de Euonymus Japonicus het gehele jaar door aanplanten behalve tijdens een vorstperiode.

Het uiterlijk van een Euonymus Japonicus

De Euonymus Japonicus heeft frisgroene blaadjes die aan de uiteinden licht gekarteld zijn. Dat maakt het zo’n bijzondere en fraaie verschijning. Het kent een smalle, opgaande groei en wordt in principe niet hoger dan 80 centimeter. Ideaal dus voor het creëren van formele haagjes. De Euonymus Japonicus wordt veel gebruikt als buxusvervanger. Waar deze te kampen heeft met aantasting door ziektes en de buxusmot kent de Green Spire dit probleem niet omdat het er resistent tegen is. Wanneer u de tuin weer een gezonde look wilt geven vervangt u de buxus door er Japanse kardinaalsmuts voor in de plaats aan te planten.

Verzorgen en onderhouden van de Euonymus Japonicus

Bij het aanplanten kunt u, voor een goede start, wat aanplantgrond vermengen met de uitgegraven aarde. Zorg er voor dat u de Euonymus Japonicus niet te diep aanplant, zo’n 20 tot 30 centimeter is ruim voldoende. Geef na het aanplanten direct water en blijf dit een aantal weken om de dag herhalen. Is het extreem warm? Dan geeft u de Euonymus Japonicus het beste iedere dag water. Eén maal per jaar snoeien, vlak na de winter, is voldoende om de Japanse Kardinaalsmuts goed in vorm te houden. Meestal is alleen de bovenzijde toppen meer dan genoeg. Snoei bij voorkeur op een bewolkte, niet al te warme dag.

Je kan misschien ook genieten van: