De Japanse Kardinaalsmuts heeft een opgaande groei, blijft het gehele jaar mooi groen en is winterhard. Met de licht gekartelde, donkergroene bladeren heeft deze plant een geheel eigen uitstraling. Het is geschikt voor haagbeplanting, in een border, plantenbak of alleenstaand. Ook al verschilt het enigszins ten opzichte van een buxus, toch kan het heel goed als vervanger dienen. Waar de buxus te kampen heeft met de aanvreting van de buxusmot en diverse ziektes, heeft de Japanse Kardinaalsmuts dat niet. Het kan net als de buxus op iedere standplaats staan en in alle grondsoorten. Wel vereist het een goed gedraineerde bodem waarbij het water voldoende weg kan. Want natte voeten, daar houdt de Japanse Kardinaalsmuts niet van.

Aanplanten Japanse Kardinaalsmuts

Om de Japanse Kardinaalsmuts een goede start te geven kunt u de uitgegraven grond vermengen met wat potgrond of organische meststoffen. Zet voor het inplanten de haagplant minstens tien minuten in water zodat de kluit zich goed vol kan zuigen. Wilt u de Japanse Kardinaalsmuts als haag aanplanten? Afhankelijk van de grootte bij aankoop moet u uitgaan van zo’n 6 planten per strekkende meter. Hierbij is uitgegaan van een hoogte van 30 tot 40 centimeter. Om de haag mooi recht aan te planten kunt u gebruik maken van een vooraf gespannen hulplijntje. Zorg na het aanplanten direct voor voldoende water en herhaal dit in de eerste periode. Ook tijdens droogte wordt regelmatig water geven, in de vroege ochtenduren, aangeraden. De Japanse Kardinaalsmuts kan het hele jaar door, behalve tijdens een vorstperiode, worden aangeplant.

Japanse Kardinaalsmuts is makkelijk te onderhouden

Naast het vocht goed op peil houden vereist de Japanse Kardinaalsmuts af en toe een snoeibeurt. Alleen de bovenzijde met de snoeischaar bijwerken is meestal voldoende om de groei te stimuleren. Houd hiervoor het einde van de winter / begin van het voorjaar aan. Omdat de zon in die periode al behoorlijk krachtig kan zijn wordt dit het beste gedaan op een bewolkte dag. Hiermee is de kans op verbranding van de blaadjes het kleinst. Wanneer u deze tips opvolgt kunt u jarenlang genieten van de gezonde en prachtig ogende Japanse Kardinaalsmuts.

Je kan misschien ook genieten van: