Het kopen van een chalet als buitenverblijf of als vakantiehuis om te verhuren is vandaag de dag ontzettend populair. Dat is niet alleen het gevolg van de bijzondere (warme) charme waarop kan worden gerekend, wat bovendien ook te denken van het feit dat een chalet op vlak van aankoopprijs ook een flink stuk voordeliger is in vergelijking met een betonnen of stenen vakantiewoning? Indien ook jij de eigenaar bent geworden van een chalet bestaat de kans dat je ervoor zal willen kiezen om deze te laten verzekeren. Wil jij ook graag eenvoudige de best mogelijke verzekering kunnen afsluiten voor jouw chalet? Volg dan de onderstaande stappen voor wat jouw chalet verzekeren betreft!
Stap 1: Hoe wil je graag je chalet verzekeren?
De eerste stap heeft te maken met het bepalen van de manier waarop je, je chalet wenst te verzekeren. Hiervoor geldt dat er vergelijkbaar met een gewone woning ook kan worden gekozen voor één van de twee volgende soorten chaletverzekeringen:
- Een chaletverzekering voor de opstal van het pand;
- Een chaletverzekering voor de inboedel van het pand;
Uiteraard is het eveneens een mogelijkheid (en bovendien ook sterk aan te raden) om te kiezen voor het afsluiten van een bundel bestaande uit allebei deze verzekeringen. Hoe uitgebreider je jouw chalet wenst te verzekeren, des te hoger uiteraard de globale verzekeringspremie komt te liggen.
Stap 2: Wil je ook bijgebouwen van je chalet verzekeren?
Bij een chalet verzekeren is het zo dat je altijd goed moet nadenken over welke gebouwen je nu precies wenst in te dekken. Geldt dit uitsluitend voor het hoofdgebouw waarin mensen daadwerkelijk gaan verblijven of geldt dit bijvoorbeeld ook voor bijgebouwen zoals bijvoorbeeld:
- Een vrijstaande pergola in de tuin van je chalet;
- Een eventuele garage die bij de chalet hoort;
- Een mogelijks tuinhuis welke je hebt gebouwd;
- Een vrijstaande sauna in een apart huisje (bijvoorbeeld);
Wil je er bij je chalet verzekeren niet alleen voor kiezen om het hoofdgebouw te laten verzekeren, maar wil je ook de vrijstaande panden die daarbij horen verzekeren? Hou er dan wel rekening mee dat dit de totale verzekeringspremie uiteraard zal beïnvloeden. Zoveel spreekt voor zich. Dit gezegd hebbende kan je zo wel rekenen op de best mogelijke dekking voor jouw chalet en aanverwante panden. Het is dus een beetje wat voor jou nu precies het meeste doorweegt.
Stap 3: Let op bij het verhuren van je chalet!
Het spreekt voor zich dat het jou als eigenaar van een chalet in de praktijk altijd vrij staat om ervoor te kiezen om deze te verhuren. Dit gezegd hebbende is dit bij een chalet verzekeren wel een zeer belangrijk aandachtspunt. Van zodra je een chalet gaat verhuren moet je er immers rekening mee houden dat je dit moet aangeven aan de verzekeraar. Dit in het bijzonder omdat je anders niet kan rekenen op een dekking bij schade veroorzaakt tijdens het verhuren van de chalet. Hou er bovendien rekening mee dat je in dit geval wellicht met zekerheid ook de inboedel mee zal willen laten verzekeren. Voor vakantiechalets geldt immers in de praktijk dat ze uiteraard altijd gemeubeld worden verhuurd. Ook hier zal je zeker aandachtig voor willen zijn.